W klimatycznych wnętrzach Cook Story by Samsung odbyły się 10 warsztaty kulinarne z Gwiazdą. Tym razem gotowaliśmy z Hanną Lis w klimatach kuchni orientalnej. Na ten dzień Hania przygotowała 4 autorskie przepisy: MEE GORENG, balijskie curry z ananasa, butter chicken oraz veg pulao rice.
To nie jedyna niespodzianka…bowiem całe wydarzenie zaczęliśmy od wykładu na temat orientalnej pielęgnacji! Wśród gości pojawili się min. Ewa Szabatin, Leszek Stanek, Magda Antosiewicz i Leszek Stanek oraz wielu blogerów i Influencerów jak: Olciiak, czy Neonowa Strzała. Poniżej przepisy na te niesamowite pyszności! Wybierzecie coś dla siebie?
MEE GORENG
PIKLOWANE CHILLI
SOS
- 500 g makaronu mee
- olej do smażenia
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża kapusta bok choy
- pół marchewki
- 100 g zielonej fasolki mrożonej Hortex
- 200 g tofu
- duża garść kiełków sojowych
- 2 dymki
- 4 ćwiartki limonki
- prażona cebulka
- 16 krewetek black tiger
- 4 jajka
- 10 papryczek chilli zielonych i czerwonych
- 400 ml wody (tyle, żeby przykryła papryczki)
- łyżka soli
- pół łyżki cukru
- 250 ml octu ryżowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka ketjap manis (słodki sos sojowy)
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1/2 łyżeczki sambal oelek
- Zmiażdż papryki w ręku, odkrój końcówki, masując pozbaw je części ziaren (żeby pozbawić je nieco ostrości). Pokrój papryczki w paseczki , włóż do miski i zalej je gorącą wodą.
- Po pół minucie, cedzakiem wyjmij papryczki (znów pozbędziesz się części ziaren), przełóż do innej miski, dodaj sól, cukier, ocet, dobrze wymieszaj. Przełóż do słoika, zakręć i odstaw na noc do lodówki.
Składniki
Przygotowanie:
- Połącz składniki sosu w małej miseczce, odstaw.
- Na rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżkę oleju kokosowego, rozgrzej.
- Wrzuć na patelnie pokrojone w kostkę tofu, smaż aż będzie złociste i chrupiące z wierzchu (ok.10 minut), przełóż do miseczki, odstaw.
- Ugotuj makaron wedle instrukcji, przelej zimną wodą, odstaw.
- Rozgrzej łyżkę oleju na patelni, wrzuć krewetki smaż 1-2 minuty z każdej strony, przełóż do miseczki, odstaw.
- Znów: olej na patelnię, zarumień pokrojone w drobną kosteczkę szalotki oraz czosnek – 1 minuta. Dodaj marchewkę pokrojoną w drobne słupki, pokrojony w paski bok choy, zieloną fasolkę. Podsmażaj 2 minuty, albo aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane! Mają być al dente!
- W tym czasie, na drugiej patelni na dość głębokim tłuszczu (2-3 cm) usmaż jajka. Wyjmij, odsącz na ręczniku papierowym).
- Wrzuć na patelnię z warzywami tofu, krewetki i kiełki soi, podlej sosem, podsmażaj żwawo mieszając 2-3 minuty.
- Wyłóż na talerze, na każdej porcji połóż smażone jajko, posyp dymką, prażoną cebulą i marynowanym chilli wedle smaku, udekoruj każdą porcję ćwiartką limonki.
BALIJSKIE CURRY Z ANANASA
1 . Curry:
- Aromatyczna pasta:
- 1 duży ananas
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego ( lub 3 arachidowego albo rzepakowego)
- 2 trawy cytrynowe
- laska cynamonu
- 2 sztuki anyżu gwiaździstego
- 3 goździki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 4 nasiona czarnego pieprzu
- łyżeczka liści curry
- łyżka pasty z tamaryndowca
- garść listków kolendry Baziółka do przybrania
- 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 cm kawałek imbiru
- 8 sztuk „candlenuts” ( lub orzechów macadamia)
- 1 papryczka chilli
- pół łyżeczki kolendry w proszku
- 2 łyżeczki startego cukru palmowego, lub trzcinowego
- 3 łyżki wody
Składniki
Przygotowanie:
- W blenderze zmiksuj składniki z punktu 2. na gładką pastę.
- Rozgrzej olej i na średnim ogniu upraż delikatnie laskę cynamonu, anyż gwiaździsty i ziarna pieprzu, aż będą pachnące.
- Dodaj lekko stłuczoną nożem trawę cytrynową ananas, mleko kokosowe i kurkumę, porządnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.
- W międzyczasie rozpuść pastę z tamaryndowca w kilku łyżkach ciepłej wody, dodaj do curry.
- Dosól do smaku, posyp listkami kolendry.
- Podawaj z ryżem jaśminowym.
MURGH MAKHANI (BUTTTER CHICKEN)
MARYNATA DO KURCZAKA:
W tym czasie przyrządzamy SOS:
- 800 g piersi z kurczaka
- 4 kopiaste łyżki jogurtu greckiego Krasnystaw
- po łyżeczce: garam masala, kolendry w proszku, kurkumy, proszku z kaszmirskiego chilli, kminu rzymskiego
- 2 ząbki czosnku
- starty 1-cm kawałek imbiru
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki ghee lub roztopionego masła
W misce mieszaj jogurt z przepuszczonym przez praskę czosnkiem, imbirem oraz przyprawami i sokiem z cytryny.
Umieść w marynacie kurczaka pokrojonego w niezbyt grubą kostkę, lub paski (mamy krótki czas marynowania, więc żeby marynata dobrze przeszła mięso, kawałki nie mogą być zbyt grube). Marynuj 25-30 minut.
- 600 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
- czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- laska cynamonu
- łyżka garam masala
- po łyżeczce kaszmirskiego chilli w proszku, kolendry w proszku i kurkumy.
- 4 goździki
- 5 ziaren zielonego kardamonu
- 1 pokrojone w paski zielone chilli (lub więcej, wedle smaku, jeśli ma nie być za ostro usunąć nasiona, ja zostawiam)
- łyżeczka suszonych liści mehti
- 4 łyżki ghee lub oleju
- 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
- półtora cm startego korzenia imbiru
- jedna duża cebula pokrojona w paski
- 13 orzechów nerkowca namoczonych w ciepłym mleku (mleko powinno je przykrywać)
- łyżka miodu
- 200 g masła
- szklanka śmietany kremówki Krasnystaw
Przygotowanie:
Przygotowanie:
- Na dwóch łyżkach ghee podsmaż składniki od punktu 2. do 10. Kilka minut powinno wystarczyć.
- Kiedy przyprawy na patelni zaczną wydzielać aromat, dodaj czosnek, imbir i cebulę, podsmażaj aż się zeszklą i lekko zarumienią.
- Dodaj pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, namoczone orzechy nerkowca i 100 ml gorącej wody. Posól do smaku. Mieszając gotuj aż pomidory będą miękkie i rozpadające się.
- Przełóż zawartość patelni do miksera, zblenduj na gładką masę, przelej do miski, odstaw.
- Podgrzej pozostałe 2 łyżki ghee/ olej na patelni i po kolei wykładaj na nią kawałki kurczaka, uważając by do siebie zbyt gęsto nie przywierały (niewykluczone, że trzeba będzie smażyć w kilku turach. Chodzi o to, by na patelnię nie dostało się zbytu dużo jogurtu, bo kurczak nam się udusi zamiast usmażyć). Kiedy kurczak będzie usmażony na ciemno-złoty kolor , zdejmij z patelni i przełóż do miski.
- Rozgrzej 100 g masła na patelni, kiedy zacznie się pienić dodaj zmiksowaną masę pomidorową, miód i gotuj 10-15 minut, aż sos zgęstnieje a masło zacznie nieco oddzielać się od masy pomidorowej.
- Dodaj połowę śmietanki, gotuj przez 2 minuty.
- Polej niedbale potrawę wstążkami pozostałej śmietany Krasnystaw i posyp świeżą kolendrą Baziółka.
Podawać z ryżem basmati ugotowanym w osolonej wodzie z dodatkiem 3 liści laurowych.
VEG PULAO RICE
- 300 g ryżu basmati
- 1 duża biała cebula pokrojona w cienki paski
- 1 pomidor
- 250 g mrożonej fasolki, marchewki i groszku Hortex ( w sumie)
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 cm imbiru pokrojonego w paski
- 1 zielone chilli ( można wyjąc nasiona żeby złagodzić ostrość)
- 700 ml bulionu drobiowego z kostki
- prażona cebulka (gotowa)
- świeża kolendra Baziółka
- ćwiartki limonki
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (jeera)
- 4 ziarna pieprzu
- 4 goździki
- 3 strączki zielonego kardamonu
- 1 strączek czarnego kardamonu
- 1 anyż gwiaździsty
- pół laski cynamonu
- ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Składniki:
Mix aromatycznych przypraw:
- W sitku płucz pod wodą ryż, aż wypływająca woda będzie całkowicie przezroczysta, przesyp ryż do miski, zalej wodą i mocz przez co najmniej 15 min. (optymalnie 30).
- Mrożone warzywa wrzuć do wrzącej wody, odczekaj minutę, odcedź, spłucz lodowatą wodą, odstaw.
- W moździerzu utrzyj czosnek, imbir i chilli na gładką pastę z ćwierć łyżeczką soli.
- Podgrzej na patelni ghee, dodaj mix przypraw i podsmażaj aż uwolnią aromatyczny zapach.
- Dodaj cebulę i często mieszając upraż na złoto-brązowy kolor. Ma być delikatnie chrupiąca.
- Dodaj pastę czosnkowo-imbirową z chilli, podsmaż przez minutę i dodaj pokrojone w kostkę pomidory.
- Podsmażaj około 3 minut.
- Dodaj pozostałe warzywa i smaż przez kolejne 3 minuty. Posól do smaku (nie przedobrzyj, bulion zawiera w sobie sól).
- Dodaj odcedzony ryż i smaż cały czas mieszając przez 1-2 minuty.
- Zmniejsz ogień do minimum, wlej 3/4 bulionu drobiowego, przykryj patelnię. Sprawdzaj co jakiś czas czy jest wystarczająco dużo płynu, w razie konieczności dolej bulionu.
- Gotuj pod przykryciem aż cały płyn się wchłonie
- Posyp ryż prażoną cebulką i listkami kolendry, serwuj z ćwiartkami cytryny lub limonki
Patrycja Bilewska
CO- FOUNDER
tel. 504 735 093
Dynamiczny portal, warsztaty kulinarne z Gwiazdami, eventy, lokowania na Instagramie,
spotkania motywacyjne.
AllAboutLife.pl -Twój świat rekomendacji, inspiracji, niebanalnych koncepcji, kreatywnych i intrygujących pomysłów, ciekawych relacji, pięknych osobowości i wyselekcjonowanych produktów.