Warsztaty kulinarne z Gwiazdą Hanną Lis

personal shopper

Udostępnij

W klimatycznych wnętrzach Cook Story by Samsung odbyły się 10 warsztaty kulinarne z Gwiazdą. Tym razem gotowaliśmy z Hanną Lis w klimatach kuchni orientalnej. Na ten dzień Hania przygotowała 4 autorskie przepisy: MEE GORENG, balijskie curry z ananasa, butter chicken oraz veg pulao rice.

To nie jedyna niespodzianka…bowiem całe wydarzenie zaczęliśmy od wykładu na temat orientalnej pielęgnacji! Wśród gości pojawili się min. Ewa Szabatin, Leszek Stanek, Magda Antosiewicz i Leszek Stanek oraz wielu blogerów i Influencerów jak: Olciiak, czy Neonowa Strzała. Poniżej przepisy na te niesamowite pyszności! Wybierzecie coś dla siebie?

MEE GORENG

PIKLOWANE CHILLI

SOS

  • 500 g makaronu mee
  • olej do smażenia
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża kapusta bok choy
  • pół marchewki
  • 100 g zielonej fasolki mrożonej Hortex
  • 200 g tofu
  • duża garść kiełków sojowych
  • 2 dymki
  • 4 ćwiartki limonki
  • prażona cebulka
  • 16 krewetek black tiger
  • 4 jajka
  • 10 papryczek chilli zielonych i czerwonych
  • 400 ml wody (tyle, żeby przykryła papryczki)
  • łyżka soli
  • pół łyżki cukru
  • 250 ml octu ryżowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ketjap manis (słodki sos sojowy)
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1/2 łyżeczki sambal oelek
  1. Zmiażdż papryki w ręku, odkrój końcówki, masując pozbaw je części ziaren (żeby pozbawić je nieco ostrości). Pokrój papryczki w paseczki , włóż do miski i zalej je gorącą wodą.
  1. Po pół minucie, cedzakiem wyjmij papryczki (znów pozbędziesz się części ziaren), przełóż do innej miski, dodaj sól, cukier, ocet, dobrze wymieszaj. Przełóż do słoika, zakręć i odstaw na noc do lodówki.

Składniki

Przygotowanie:

  1. Połącz składniki sosu w małej miseczce, odstaw.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżkę oleju kokosowego, rozgrzej.
  3. Wrzuć na patelnie pokrojone w kostkę tofu, smaż aż będzie złociste i chrupiące z wierzchu (ok.10 minut), przełóż do miseczki, odstaw.
  4. Ugotuj makaron wedle instrukcji, przelej zimną wodą, odstaw.
  5. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni, wrzuć krewetki smaż 1-2 minuty z każdej strony, przełóż do miseczki, odstaw.
  6. Znów: olej na patelnię, zarumień pokrojone w drobną kosteczkę szalotki oraz czosnek – 1 minuta. Dodaj marchewkę pokrojoną w drobne słupki, pokrojony w paski bok choy, zieloną fasolkę. Podsmażaj 2 minuty, albo aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane! Mają być al dente!
  7. W tym czasie, na drugiej patelni na dość głębokim tłuszczu (2-3 cm) usmaż jajka. Wyjmij, odsącz na ręczniku papierowym).
  8. Wrzuć na patelnię z warzywami tofu, krewetki i kiełki soi, podlej sosem, podsmażaj żwawo mieszając 2-3 minuty.
  9. Wyłóż na talerze, na każdej porcji połóż smażone jajko, posyp dymką, prażoną cebulą i marynowanym chilli wedle smaku, udekoruj każdą porcję ćwiartką limonki.

BALIJSKIE CURRY Z ANANASA

1 . Curry:

  1. Aromatyczna pasta:
  • 1 duży ananas
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego ( lub 3 arachidowego albo rzepakowego)
  • 2 trawy cytrynowe
  • laska cynamonu
  • 2 sztuki anyżu gwiaździstego
  • 3 goździki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 4 nasiona czarnego pieprzu
  • łyżeczka liści curry
  • łyżka pasty z tamaryndowca
  • garść listków kolendry Baziółka do przybrania
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 cm kawałek imbiru
  • 8 sztuk „candlenuts” ( lub orzechów macadamia)
  • 1 papryczka chilli
  • pół łyżeczki kolendry w proszku
  • 2 łyżeczki startego cukru palmowego, lub trzcinowego
  • 3 łyżki wody

Składniki

Przygotowanie:

  1. W blenderze zmiksuj składniki z punktu 2. na gładką pastę.
  2. Rozgrzej olej i na średnim ogniu upraż delikatnie laskę cynamonu, anyż gwiaździsty i ziarna pieprzu, aż będą pachnące.
  3. Dodaj lekko stłuczoną nożem trawę cytrynową ananas, mleko kokosowe i kurkumę, porządnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  4. Gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.
  5. W międzyczasie rozpuść pastę z tamaryndowca w kilku łyżkach ciepłej wody, dodaj do curry.
  6. Dosól do smaku, posyp listkami kolendry.
  7. Podawaj z ryżem jaśminowym.

MURGH MAKHANI (BUTTTER CHICKEN)

MARYNATA DO KURCZAKA:

W tym czasie przyrządzamy SOS:

  • 800 g piersi z kurczaka
  • 4 kopiaste łyżki jogurtu greckiego Krasnystaw
  • po łyżeczce: garam masala, kolendry w proszku, kurkumy, proszku z kaszmirskiego chilli, kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • starty 1-cm kawałek imbiru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki ghee lub roztopionego masła

W misce mieszaj jogurt z przepuszczonym przez praskę czosnkiem, imbirem oraz przyprawami i sokiem z cytryny.

Umieść w marynacie kurczaka pokrojonego w niezbyt grubą kostkę, lub paski (mamy krótki czas marynowania, więc żeby marynata dobrze przeszła mięso, kawałki nie mogą być zbyt grube). Marynuj 25-30 minut.

  1. 600 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
  2. czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  3. laska cynamonu
  4. łyżka garam masala
  5. po łyżeczce kaszmirskiego chilli w proszku, kolendry w proszku i kurkumy.
  6. 4 goździki
  7. 5 ziaren zielonego kardamonu
  8. 1 pokrojone w paski zielone chilli (lub więcej, wedle smaku, jeśli ma nie być za ostro usunąć nasiona, ja zostawiam)
  9. łyżeczka suszonych liści mehti
  10. 4 łyżki ghee lub oleju
  11. 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
  12. półtora cm startego korzenia imbiru
  13. jedna duża cebula pokrojona w paski
  14. 13 orzechów nerkowca namoczonych w ciepłym mleku (mleko powinno je przykrywać)
  15. łyżka miodu
  16. 200 g masła
  17. szklanka śmietany kremówki Krasnystaw

Przygotowanie:

Przygotowanie:

  1. Na dwóch łyżkach ghee podsmaż składniki od punktu 2. do 10. Kilka minut powinno wystarczyć.
  2. Kiedy przyprawy na patelni zaczną wydzielać aromat, dodaj czosnek, imbir i cebulę, podsmażaj aż się zeszklą i lekko zarumienią.
  3. Dodaj pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, namoczone orzechy nerkowca i 100 ml gorącej wody. Posól do smaku. Mieszając gotuj aż pomidory będą miękkie i rozpadające się.
  4. Przełóż zawartość patelni do miksera, zblenduj na gładką masę, przelej do miski, odstaw.
  5. Podgrzej pozostałe 2 łyżki ghee/ olej na patelni i po kolei wykładaj na nią kawałki kurczaka, uważając by do siebie zbyt gęsto nie przywierały (niewykluczone, że trzeba będzie smażyć w kilku turach. Chodzi o to, by na patelnię nie dostało się zbytu dużo jogurtu, bo kurczak nam się udusi zamiast usmażyć). Kiedy kurczak będzie usmażony na ciemno-złoty kolor , zdejmij z patelni i przełóż do miski.
  6. Rozgrzej 100 g masła na patelni, kiedy zacznie się pienić dodaj zmiksowaną masę pomidorową, miód i gotuj 10-15 minut, aż sos zgęstnieje a masło zacznie nieco oddzielać się od masy pomidorowej.
  7. Dodaj połowę śmietanki, gotuj przez 2 minuty.
  8. Polej niedbale potrawę wstążkami pozostałej śmietany Krasnystaw i posyp świeżą kolendrą Baziółka.

Podawać z ryżem basmati ugotowanym w osolonej wodzie z dodatkiem 3 liści laurowych.

VEG PULAO RICE

  • 300 g ryżu basmati
  • 1 duża biała cebula pokrojona w cienki paski
  • 1 pomidor
  • 250 g mrożonej fasolki, marchewki i groszku Hortex ( w sumie)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 cm imbiru pokrojonego w paski
  • 1 zielone chilli ( można wyjąc nasiona żeby złagodzić ostrość)
  • 700 ml bulionu drobiowego z kostki
  • prażona cebulka (gotowa)
  • świeża kolendra Baziółka
  • ćwiartki limonki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (jeera)
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 goździki
  • 3 strączki zielonego kardamonu
  • 1 strączek czarnego kardamonu
  • 1 anyż gwiaździsty
  • pół laski cynamonu
  • ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Składniki:

Mix aromatycznych przypraw:

  1. W sitku płucz pod wodą ryż, aż wypływająca woda będzie całkowicie przezroczysta, przesyp ryż do miski, zalej wodą i mocz przez co najmniej 15 min. (optymalnie 30).
  2. Mrożone warzywa wrzuć do wrzącej wody, odczekaj minutę, odcedź, spłucz lodowatą wodą, odstaw.
  3. W moździerzu utrzyj czosnek, imbir i chilli na gładką pastę z ćwierć łyżeczką soli.
  4. Podgrzej na patelni ghee, dodaj mix przypraw i podsmażaj aż uwolnią aromatyczny zapach.
  5. Dodaj cebulę i często mieszając upraż na złoto-brązowy kolor. Ma być delikatnie chrupiąca.
  6. Dodaj pastę czosnkowo-imbirową z chilli, podsmaż przez minutę i dodaj pokrojone w kostkę pomidory.
  7. Podsmażaj około 3 minut.
  8. Dodaj pozostałe warzywa i smaż przez kolejne 3 minuty. Posól do smaku (nie przedobrzyj, bulion zawiera w sobie sól).
  9. Dodaj odcedzony ryż i smaż cały czas mieszając przez 1-2 minuty.
  10. Zmniejsz ogień do minimum, wlej 3/4 bulionu drobiowego, przykryj patelnię. Sprawdzaj co jakiś czas czy jest wystarczająco dużo płynu, w razie konieczności dolej bulionu.
  11. Gotuj pod przykryciem aż cały płyn się wchłonie
  12. Posyp ryż prażoną cebulką i listkami kolendry, serwuj z ćwiartkami cytryny lub limonki

Patrycja Bilewska

CO- FOUNDER

www.allaboutlife.pl

Ul. Przasnyska 6/29

01-756 Warszawa

tel. 504 735 093

Dynamiczny portal, warsztaty kulinarne z Gwiazdami, eventy, lokowania na Instagramie,

spotkania motywacyjne.

AllAboutLife.pl -Twój świat rekomendacji, inspiracji, niebanalnych koncepcji, kreatywnych i intrygujących pomysłów, ciekawych relacji, pięknych osobowości i wyselekcjonowanych produktów.

Zapisz się do Newsletter'a

Bądź na bieżąco

Przeczytaj więcej

Nazywam się Justyna Krawczyk. Jestem właścicielką i założycielką firmy Jak Być Szczęśliwą Kobietą, licencjonowaną Style Coach™ (Osobista Stylistka i Life Coach w jednym).

POZNAJ KURS

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTER'A

Shopping Cart
Przewiń do góry

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.