Kolejna edycja warsztatów z Gwiazdą organizowana przez portal Allaboutlife za nami. Była to specjalna świąteczna edycja, a prowadzącymi były: Monika Mrozowska i Katarzyna Błażejewska- Stuhr.
Obie Panie o zdrowym odżywianiu wiedzą prawie wszystko. Kasia to dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Swoim pacjentom proponuje diety oparte na produktach sezonowych, lokalnych i naturalnych. Autorka m.in książki „Odżywienie dzieci mądre i zdrowe” oraz „Jak zamieszać w swoim życiu czyli KOKTAJLE dla zdrowia i urody”. Autorka bloga www.kachstuhr.pl
Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom programu „Dzień Dobry TVN”. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in. Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie oraz Słodko zdrowo świątecznie. Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.
Warsztaty zgromadziły wielu blogerów i Influencerów, takich jak min. Ewa Szabatin, Magdalena Antosiewicz, Agnieszka Kałuża, Ashplumplum, Olciiak, Neonowa Strzała.
O oprawę kulinarną zadbały marki: Hortex, OSM KRASNYSTAW, Zepter, Baziółka, która tym razem wprowadziła nowość czyli zioła cięte.
Ponadto mieliśmy okazję zobaczyć nowe witaminy i mikroelementy marki Cheers, kosmetyki Orientana i designerskie stoisko firmy SF MEBLE ( KARE POLSKA). O higienę rąk zadbała marka Clean Hands.
To było świąteczne spotkanie, stąd wielu z blogerów przyszło ze swoimi dziećmi, które gotowały razem z rodzicami, a w przerwach grały w grę RURKA WODNA.
Co gotowaliśmy?
Sałatka jarzynowa
8 porcji
2 opakowanie marchewki z groszkiem Hortex
8 jajek
200 g majonezu
2 dojrzałe awokado
pęczek kolendry Baziółka, pęczek bazylii Baziółka
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku
Warzywa gotuję al dente. Ugotowane lekko studzę. Jaja gotuję na twardo, obieram i kroję w kosteczkę. Dwa awokado obieram ze skórki. Jedno z nich kroję w kostkę, mieszam z majonezem i miksuję na jednolity krem. Drugie kroję na ćwiartki , a każdą z nich w cienkie plasterki. Ugotowane, wystudzone warzywa mieszam z jajkami i kremem z awokado i majonezu. Solę i pieprzę do smaku. Na górze sałatki układam kawałki pokrojonego awokado, polewam sokiem z cytryny i posypuję poszatkowanymi ziołami.
Tarta z bobem
8 porcji
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej graham
100 g masła
3 łyżki śmietany Krasnystaw
duża szczypta soli
1 opakowanie bobu Hortex
1 opakowanie mini marchewki Hortex
125 g sera cheddar
150 ml słodkiej śmietanki Krasnystaw
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy (sprawdź także nowość – krem do pielęgnacji marki Orientalna z kurkumą)
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
sól i pieprz do smaku
8 jajek przepiórczych
bazylia Baziółka
Z mąki, masła, śmietany i soli zagniatam ciasto. Odstawiam na 30 minut. Następnie wałkuję cienko i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty. Wstawiam do pieca rozgrzanego do 180 st C na 10-15 minut aż się przypiecze ( góra /dół). Bób rozmrażam w gorącej wodzie i obieram ze skórki. Ser ścieram na drobnej tarce, mieszam ze śmietanką ,przyprawami bobem i marchewką. Na podpieczony spód wykładam masę z sera i warzyw, na górę wbijam jeszcze przepiórcze jajka. Zapiekam w piecu ( góra/ dół) w 180 st C kolejne 10-15 minut aż tarta od góry lekko się przyrumieni.
Nasiona chia z owocami
8 porcji
200 g nasion chia
2 l jogurtu Krasnystaw
1 opakowanie malin Hortex
szczypta szafranu
1 opakowanie jagód Hortex
2 soki Leon jabłko-banan-mango
Nasiona chia dokładnie mieszam z jogurtem. Maliny gotuję z jedną butelką soku Leon i szafranem, a jagody z drugą butelką bez szafranu. Gotuję na małym ogniu 10 minut, żeby odparować nadmiar płynu. Nasiona chia z jogurtem nakładam do miseczek. Na wierzch nasion wylewam trochę uduszonych w soku malin, a trochę jagód.
Życzymy wszystkim smacznego i na zdrowie!