BlogPsychologicznie, kobieco

Przedświąteczne spotkania, gotowanie, smakołyki i prezenty

Od 20 listopada 2017 brak komentarzy

Świąteczny czas to moment, który chcemy spędzić z najbliższymi – z rodziną i przyjaciółmi. Portal Allaboutlife.pl zaprosił do wigilijnego stołu gwiazdy i blogerów i zaproponowaliśmy im dzień pełeń wrażeń i inspirujących pomysłów na rodzinne święta.

Zobaczcie relację zdjęciową z tego wydarzenia.

Promujemy zdrowe nawyki kulinarne ale nie tylko – także zdrowe życie i dbałość o zdrowie. W okresie świątecznym, gdzie dużo jemy – warto zadbać o ruch na świeżym powietrzy i dotlenienie organizmu. Nawet rodzinna przejażdżka autem poza miasto i krótki spacer w lesie może okazać się zbawienny dla naszego organizmu i dostarczyć wiele pozytywnych emocji oraz zintegrować rodzinę.

Wspólnie z marką Nissan zaproponowaliśmy uczestnikom warsztatów kilka ekstremalnych atrakcji:

Slalom na drodze utwardzonej Nissanem Qashqai

Slalom z lampkami Sportlight – czas reakcji i motoryka – X-Trail

AVM jazda po rondzie z zaklejonymi szybami – Micra

Off Road krajoznawczy – X-Trail i Nissan Navara

Wszyscy zgodnie uznali, że po takiej dawce wrażeń i tlenu – energi na cały dzień nie zabraknie. A nowe modele Qashqai i X-Trail podbiły serca naszych uczestników. Rodzinna, bezpieczna jazda plus sportowe emocje – auta idealne.

Wspólnie z marką urodową Missha i kwiaciarnią Usłane Różami przygotowano piekne wianki świąteczne.

Kosmetyki Missha

Kosmetyki Missha, to najwyższej jakości produkty do pielęgnacji skóry twarzy i ciała.

Dzięki zastosowaniu wyłącznie naturalnych składników oraz wysoko rozwiniętej technologii, Missha dba o naszą skórę każdego dnia. Zdobyte przez lata doświadczenie marki, ciągły rozwój i zwiększanie jakości produktów pozwoliły na stworzenie wyjątkowo skutecznych kosmetyków.

Harmonijne połączenie najdelikatniejszych konsystencji, zniewalających aromatów i nowych receptur zagwarantowało niezrównaną przyjemność stosowania linii pielęgnacyjnych Missha.

Do współpracy zaproszono wspaniałych kucharzy, którzy przygotowali wspólnie z naszymi gośćmi kilkanaście potraw świątecznych i wigilijnych. Wkrótce na naszej stronie przepisy 🙂 Gotowali dla Was: Jacek Blacharski, Łukasz Konik, Krzysztof Chełchowski, Monika Mrozowska, Justyna Marszałkowska-Jakubik oraz Kamila Szczawińska.

Bardzo smakowała nam nowa kawa Inka o smaku orkiszowym oraz z figami. W dalszej części super szybki przepis na napój z niej.

Natomiast wielkim odkryciem są herbaty korzenne Vitax. Marka Vitax to specjalista w dostarczaniu owocowej przyjemności, nawet w najbardziej pochmurny dzień. Wydobywa to co najlepsze z owoców: intensywny smak i aromat, który w połączeniu z wodą nabiera wyjątkowo smacznego charakteru. Tak wiele, a tak niewiele kalorii! Vitax to innowacyjne mieszanki herbat, owoców i ziół, które zapewniają intensywne doznania smakowe. Rozwijamy się dla Ciebie z pasji do małych, przyjemnych chwil.
Z korzennymi przyprawami jest pyszna. Limitowana edycja Vitax to unikalne kompozycje, których intensywny smak i wyrazisty aromat sprawią, że każda chwila chłodnych, jesienno-zimowych wieczorów wypełni się rozgrzewającą przyjemnością. Sekretem tych starannie dobranych kompozycji są wyjątkowe połączenia owocowych smaków z niezwykle aromatycznymi przyprawami korzennymi.

Na czym gotowali? Na naczyniach Zepter – i jak wszyscy zgodnie uznali – to było naprawdę duże przeżycie. Jedzenie powstało szybko (bigos w 30 minut!) , ciasto upiekło się na patelni a do tego można smażyć i gotować zdrowo, bez tłuszczu.

Argument o braku smaku odpada – było pysznie. Składniki potraw to klucz do smaku – do potraw używaliśmy pomidorów, oliwek, kaparów z Ole!, jogurtów i śmietany z Krasnystawu, na zimno oleje SemCo, oczywiście świeże zioła Baziółka.

A herbata Inka ma nowe smaki np. orkiszowy lub z figami?

Jak mawiają najlepsi kucharze: najważniejszy jest porządek w kuchni i podczas gotowania. I po raz kolejny sprawdziły się produkty marki Curver dzięki którym wyciskaliśmy, mieszaliśmy, układaliśmy w piękne, kolorowe pojemniki do przechowywania żywności.

Pomysł na oryginalny prezent ? Proszę bardzo, oto nasze warsztatowe inspiracje:

Dobra książka – „W Restauracji” – Wciągająca jak thriller, rzetelna jak encyklopedia, restauracji to książka dla wszystkich, którzy lubią jeść, ale jeszcze bardziej lubią wiedzieć.

Gry np. „Ubongo” wydane przez Egmont. „Ubongo” to światowy bestseller, który zdobył popularność dzięki bardzo prostym zasadom i błyskawicznej rozgrywce. Ponad 2,5 mln sprzedanych egzemplarzy.

Przepiękne perfumy to zawsze trafiony prezent, my polecamy nowe od marki Tous: Love Tous Moments

Spersonalizowane prezenty to absolutny hit więc jeśli chcesz komuś sprawić coś wyjątkowego to walizka This is me by Curver wywoła zachwyt na każdej twarzy, tak jak wywołała na twarzach naszych gwiazd i blogerek. Możesz ją ozdobić zdjęciem wykonanym np. przez siebie – jeszcze zdążysz zamówić. 🙂

Dwa ciekawe i szybkie przepisy to!

ROZGRZEWAJĄCY, ZIMOWY NAPÓJ VITAX

1,5 l mocnej, zaparzonej herbaty VITAX ( np. gruszka&cynamon )

suszone owoce, opcjonalnie: suszone śliwki, morele

przyprawy, opcjonalnie: miód, kardamon, goździki, laska cynamonu

dodatkowo plastry świeżych pomarańczy

• Napój można podać lekko schłodzony zamiast kompotu wigilijnego

• Do zaparzonej, mocnej herbaty dodajemy – pokrojone suszone śliwki, morele oraz plastry świeżych pomarańczy

• Doprawiamy miodem, kardamonem i wrzucamy goździki i laskę cynamonu

Drugi napój nazwaliśmy- KORZENNA BAJKA

( 1 KAWA ) ( POTRZEBNE FILIŻANKI )

2 łyżeczki kawy Inki

200 ml mleka migdałowego

pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu

pół łyżeczki sproszkowanego imbiru

1 łyżeczka kakao

szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej

szczypta sproszkowanego anyżu (opcjonalnie)

2 pierniczki

bita śmietana

• Imbir, gałkę muszkatołową, kakao, anyż i cynamon dokładnie mieszamy z 2 łyżeczkami ulubionej Inki

• Mleko migdałowe przelewamy do rondelka i zagotowujemy. Następnie zalewamy nim wymieszane w kubeczku suche składniki. Wszystko razem mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Na górę kawy kładziemy delikatną i kremową bitą śmietaną. W dłoniach rozgniatamy pierniczki, którymi udekorujemy bitą śmietanę.

Brzmi pysznie, prawda?